16. oktober 2024

Bibelsk autoritet

Når menighetens lære blir utydelig, så vil det raskt vise seg på flokken. Et av de viktigste områdene å avklare er dette med autoritet og myndighet. Har menigheten blitt så farget av verdens lovløshet at vi selv sliter med å underlegge oss Guds autoritet? Vi snakker om frihet, men hva er det egentlig?

Kanskje noen av tankene til bibellærer Jonathan Morrow kan gi oss et utgangspunkt. Han tar for seg dette med autoritet i artikkelen du kan finne her: https://www.jonathanmorrow.org/the-biggest-issue-facing-the-church-today/

I artikkelen mener han at autoritet er menighetens hovedsak å løse. Den underbygger alt annet. Nedenfor finner du i korte trekk noe av det han sier:

1 Vi lever i en kultur full av korrupsjon og maktmisbruk. Selv innenfor menigheten skjer dette. Tilliten til eksisterende autoritet forsvinner raskt når den misbrukes. Dagens unge er sensitive på dette området.

2 Tap av sannhet. Vi sier «følg hjertet ditt» og «sant for deg, men ikke for meg«. Slagordene er overalt. Virkeligheten er ikke slik.

3 Kunnskapskrise. I dag antar vi at det er vitenskapen som forteller oss hva som er sant. Hvis vi ikke tror at moralsk, åndelig og historisk sannhet kan kjennes, så blir det vanskelig å navigere seg gjennom livet. Fredrich Nietzsche sa at dersom du mister sannhet og kunnskap er alt du har igjen makt og stammetilhørighet. Denne kampen ser vi i samfunnet i dag.

4 Ekspressiv individualisme. En seismisk forflytning fra en autoritetskultur (ekstern) til en autentisitetskultur (indre). Vi definerer oss selv ut fra vår psykologiske kjerne (autentisk) og livets hensikt handler om at denne kjernen får sosialt uttrykk gjennom relasjoner. Alt som utfordrer dette er undertrykkende. Dette fjerner all ekstern autoritet.

5 Digitale distraksjoner og hyperpersonliggjøring. Den overveldende mengden med sosiale media og underholdning posisjonerer oss ikke for å se til en ekstern autoritet annet enn våre egne begjær. Alt som personliggjøres skjer for å passe mine preferanser. Hvorfor ikke også seksualitet, kjønn, moral og åndelighet også?

6 Misforstått frihet. Kulturen sier at det er å gjøre hva jeg vil, når jeg vil, uten begrensninger. Dette er ikke frihet, men slaveri. Hvis Gud finnes og han definerer virkeligheten, så er frihet å leve i henhold til hans gode hensikter.

7 Det er slik du tolker det. Moralske og åndelige samtaler som ser til Bibelen kan også bli utfordrende. Noen kan avfeie et syn med en slik kommentar. «Det er bare ditt syn.» Still oppfølgingsspørsmål når dette skjer. Får dette slagordet råde så vil de 4% av Generasjon Z som har et bibelsk verdensbilde også forsvinne ut vinduet.

8 Vårt syndige begjær etter autonomi. Et av de klareste og minst populære hindrene mot bibelsk autoritet. Synd handler ikke bare om å være brutt, men også om opprør. Vi vil ha det siste ordet. Skjer dette må vi omvende oss.

9 Skepsis mot Bibelen. Et annet hinder for bibelsk autoritet er at folk ikke tror Bibelen kan stoles på. De tror den er upålitelig at den ikke er sann, så de vil ikke adly det den sier. Apologetikk er viktig for å etablere tillit til Bibelens autoritet.

10 Frykt for å bli kansellert. Av og til vil vi ikke si det Gud sier høyt. Vi vil ikke miste venner, jobber, muligheter eller familierelasjoner. Vi må erkjenne at det å følge Jesus har en sosial pris. Det handler om å ta opp vårt kors. Her trengs det fellesskap hvor man står sammen og sier det som må sies.